Страница 9 от 10

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 01.02.2013, 11:39
от c00L_MacKa
От вкусните ръце на баба :D
Изображение
Начин на приготвяне:
брашно, вода, мая, сол, захар, олио -> Програма 2 -> Старт -> 2:40 мин. разцъкваш в д2 -> Стоп -> сервира се с масло и мерудия :dance:

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 01.02.2013, 11:57
от fallangel
c00L_MacKa написа:От вкусните ръце на баба :D
Начин на приготвяне:
брашно, вода, мая, сол, захар, олио -> Програма 2 -> Старт -> 2:40 мин. разцъкваш в д2 -> Стоп -> сервира се с масло и мерудия :dance:
разцъкваш в д2,
Това е много важен елемент от приготвянето, ако не се спазва няма да стане :lol:

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 01.02.2013, 13:01
от Still Ballin
хлебчето изглежда уникално :clap: Изображение Изображение

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 07.02.2013, 16:10
от Still Ballin
Изображение
Продукти:
за 4 порции
1 кг телешки стекове
1/2 кг манатарки
20 г масло
За маринатата:
1 1/2 ч.ч. червено вино
1 1/2 с.л. горчица
1 1/2 с.л. лимонов сок
1 с.л. винен оцет
1 с.л. сол
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. чесън на прах

Рецепта:
Продуктите за маринатата се смесват и с нея се заливат стековете. Оставят се в хладилник за 24 часа.
Манатарките (1/2 кг) се нарязват на полумесеци и се задушават за няколко минути в маслото (20 г). При необходимост се добавя още мазнина.
Телешките стекове се изпичат на скара. Маринатата се сипва в тиган или тенджера и се кипва. Вари се, докато се сгъсти и стане с консистенция на кетчуп.
Стековете се сервират заедно със задушените гъби и заляти със соса.

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 02.03.2013, 15:55
от fallangel
Пикантни макарони с кайма

макарони - 350 г
кайма - 500 г смляно месо
олио - 1 и 1/2 кафеена чашка
лук - 2 глави кромид
доматено пюре - 150 мл
къри - 1 - 2 ч.л
кашкавал - 100 г, настърган

Лука се нарязва на ситно и се задушава в мазнината, след това добавяте доматеното пюре. Макароните се сваряват и изцеждат. Към лука и пюрето се добавя каймата, и се задушава докато стане. Всичко това се овкусява с къри, сол , черен пипер. Накрая смесвате всичко и порциите се поднасят топли с настърган кашкавал.
Това е оригиналната рецепта аз я промених малко, добавих гъбен сос, куркума, макароните сложих целия пакет, защото 500г кайма ми се сториха много, а и моята каима беше повече май. Може да добавите и друго ароматни подправки подходящи за месо по ваш вкус.
По мое мнение на вкус докарва на мусака и за това ми хареса :lol:
На снимката не съм сложил кашкавала щеше да изглежда по добре.

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 02.03.2013, 16:01
от OldDirtyBastard
Аз направих преди 2 дена много хубава бисквитена торта и една тава "целувки", даже на булката майка й искаше да я науча на рецептата + една голяма тънкост в сладкарството, която научих, докато бях горе на Банско тая година, а именно как да оформяме вече изпечен блат в каквато си поискаме форма чрез усукване или както искате го наречете, но за съжаление тя е нещо като Un Amore Grande в сладкарския занаят и за това и на вас няма да я споделя или както казва момиченцето от реклата за OREO - "Не, не си готов!" :lol:

Забравих обаче да ги снимам и да предоставя красотата, която създадох с двете ми ръце, обрах овациите на всички 8)
Честно казано, не веднъж ми е идвало на ума да ви събера всички, които разглеждате готварския раздел и някой път да ви подсладя хубаво с нещо малко, но капризно :P или да разпъна барбекюто на вилата, но малко да се постопли, а и Бабето да си дойде - той като ключов елемент, ще заеме поста на салатарка :D c00l_mackata, ще "удуши" :obscene-hanged: баба й за една касетка с топли питки и парчета комат, FallAngel не знам дали имаш кулинарни умения въпреки, че сме запълнили квотата :roll: ти може да го играеш Фреди Меркюри из къщата :chores-vacuum: :P

Изображение Вече си се представям 8)

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 19.03.2013, 21:34
от Source of Life
моя специялитет и яицата слагам кепчуп,салам разбърквам соля и :drool:

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 20.03.2013, 03:46
от OldDirtyBastard
Source of Life написа:моя специялитет и яицата слагам кепчуп,салам разбърквам соля и :drool:

Соля прозвучва като, че ли 1 кило сол слагаш бе да го ева :D

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 20.03.2013, 21:35
от inthaheadshoty*
Не знам за вас хора,но на мен ми се яде Пица :)

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 05.04.2013, 11:45
от Still Ballin
Родопски пататник
Изображение
ПРОДУКТИ
1 к.ч.олио
1 ч.л.черен пипер млян
2 бр.яйца
2 ч.л.джоджен сушен
500 гр.картофи
2 бр.кори за баница
1 гл.лук кромид стар
50 гр.масло

Начин на приготвяне
1
Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят.
2
Посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.
3
Смесва се с 2-те яйца, черния пипер и олиото.
4
В голяма тава се слагат две супени лъжици олио, за да се омазни добре.
5
Слагаме едната кора (за предпочитане е да се ползват домашни точени кори), така че краищата да излизат извън тавата.
6
Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тавата, за да се оформи.
7
Слагаме отгоре и другата кора, като завиваме с краищата на долната и притискаме.
8
Печем върху котлон на умерени градуси или печка.
9
Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак.
10
После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна.
11
След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
12
Добър апетит от Родопите :) можем след като намажем кората с масло да настържем и кашкавал отгоре в кората , а в рендосаните картофи можем да добавим шунка и сирене и така да се разпредели в тавата , това са разновидности естествено аз пускам оригиналната рацепта :mrgreen:

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 14.04.2013, 14:15
от Still Ballin
Домашна майонеза
специално за FallAngel
ПРОДУКТИ
4 бр.яйца
500 млолио
1 ч.л.сол
1 ч.л.лимонтузу

Начин на приготвяне
1 Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра
2 Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана
3 С помощта на миксер разбивате отначало бавно, послена бързи обороти около 30-40 секунди
4 Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'.

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 14.04.2013, 14:21
от fallangel
BTK_BaBka написа:
Домашна майонеза
специално за FallAngel
ПРОДУКТИ
4 бр.яйца
500 млолио
1 ч.л.сол
1 ч.л.лимонтузу

Начин на приготвяне
1 Чукнете яйцата в буркан от 800 милилитра
2 Прибавете солта, лимонтузуто и олио до свивката на гърлото на буркана
3 С помощта на миксер разбивате отначало бавно, послена бързи обороти около 30-40 секунди
4 Добре е готовата майонеза да разредите с кисело мляко и горчица, за да не е 'тежка'.
Благодаря ще я пробвам.

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 14.04.2013, 15:52
от minute
Аз я правя с пасиращата приставка на миксера (тая с ножовете). Струва ми се, че става по гъста и по бързо :-). Само трябва да си сигурен в яйцата, все пак са сурови :-).

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 14.04.2013, 16:02
от c00L_MacKa
Мамма мия :drool: :drool:
Изображение

Re: Рецепти - Mезета - всеки да сподели някой свой специалит

Публикувано: 15.05.2013, 18:12
от Still Ballin
ае мятам кифтетата аз... :mrgreen: